Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakdekkerprijzen.nl
Dakdekkerprijzen.nl Online info & advies over de verschillende soorten dakwerken en hun prijzen.
banner image

Kosten dak vervangen

Hoeveel betaal je om jouw dak te laten vervangen? Dat hangt ervan af of je enkel de dakbedekking laat vervangen of de volledige dakconstructie. Alles is daarbij afhankelijk van de kwaliteit van de dakconstructie. Is deze nog in prima staat, dan hoeft enkel de dakbedekking aangepast te worden.

 

Enkel de dakbedekking vervangen

In veel gevallen is enkel de dakbedekking aan vernieuwing toe. De onderhuidse, houten structuur is nog in prima staat en kan er zeker nog een aantal jaren tegenaan, maar de bedekking ziet er oud en vuil uit, is beschadigd bij een storm of heeft misschien gewoon zijn maximale levensduur bereikt.

Geen nood.

Het vervangen van de dakbedekking is beduidend minder complex dan het vernieuwen van het gehele dak met de dakconstructie erbij.

Helaas is het een slecht idee met cijfers te gaan gooien wat betreft de kosten. De prijs voor het vernieuwen hangt namelijk van te veel factoren af.

  • Uurloon dakdekker: dat verschilt enorm van firma tot firma.
  • Oppervlakte dak: dat is samen met de complexiteit van haar constructie een belangrijke factor. Het is goedkoper een klein plat dak opnieuw te bekleden dan een herbedekking op touw te zetten van uw enorme droompaleis met al zijn kleine torentjes en dakraampjes.
  • Materiaal dakbedekking: Hoewel ook hier de kosten enorm variëren van leverancier tot leverancier, kan er wel een soort algemene volgorde gemaakt worden wat betreft de kostprijs van verschillende materialen voor dakbedekking. Over het algemeen liggen de prijzen voor bitumen, kunstleien, betonpannen en kleidakpannen lager dan de prijzen voor een groendak of natuurleien. Riet en zink zijn de duurste manieren om een dak te bedekken. De prijzen per materiaal verschillen echter onderling in functie van de kwaliteit van het materiaal. Zo zijn er bijvoorbeeld kleidakpannen in alle soorten en maten, met navenante gevolgen voor het prijsspectrum.

 

Graag een offerte op maat van erkende dakdekkers? Maak hier gebruik van het online offerteformulier.

 

De volledige dakconstructie vervangen

De zaken worden iets ingewikkelder wanneer men niet alleen de dakbedekking maar ook de dakconstructie wil vervangen.

Dit doet men doorgaans ofwel omdat de gordingen aan vervanging toe zijn, ofwel omdat de muurplaat vervangen moet worden. De gordingen zijn de balken die het dak vorm geven. Zij vormen een ondersteunende structuur voor de dakbedekking. Meestal zijn grondingen van hout gemaakt, wat betekent dat ze met het verstrijken van de jaren kunnen verzwakken als gevolg van verrotting of omdat ze doorbuigen onder het gewicht van de dakbedekking.

In dergelijke gevallen is de meest eenvoudige oplossing het toevoegen van enkele balken voor extra ondersteuning en stevigheid. Dit is echter niet altijd mogelijk: soms is het dak al te zwak. In dat geval moet de hele constructie vervangen worden. Het spreekt voor zich dat het goedkoper is enkele balken toe te voegen of te vervangen dan de hele dakconstructie opnieuw op te bouwen, wat een enorme ingreep is die veel tijd kost.

Naast de grondingen kan ook de muurplaat aan vervanging toe zijn. De muurplaat is, net zoals de grondingen, meestal van hout, wordt op de muur bevestigd en heeft als doel het gewicht van de dakconstructie opvangen en gelijk verdelen over de gehele muur, zodat er geen delen van de muur overbelast worden. Als gevolg van de hoge belasting en eventuele rot moet deze muurplaat echter ook af en toe vervangen worden.

 

Conclusie

Het vervangen van een dak is een karwei dat af en toe moet gebeuren. Wanneer?

  • De dakbedekking ziet er oud, vuil en versleten uit.
  • Er doen zich structurele problemen voor (vb. de onderhuidse dakconstructie is verrot)

In ieder geval stellen zich bij het vervangen van een dak een aantal vragen. Wanneer is mijn dak aan vernieuwing toe? Moet ik mijn hele dak vervangen, of slechts een deel? Wat voor kosten komen er kijken bij het vervangen van een dak?

 

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.