Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakdekkerprijzen.nl
Dakdekkerprijzen.nl Online info & advies over de verschillende soorten dakwerken en hun prijzen.
banner image

Plat dak renoveren

Een plat dak is bij veel mensen in trek vanwege de mooie strakke uitstraling. Na verloop van tijd is ieder dak, en dus ook een plat dak, aan renovatie toe. Door een plat dak te renoveren, komt hij er weer net zo mooi en strak uit te zien als dat hij was. Als je dan toch eenmaal bezig bent met renoveren, is het handig om het dak ook direct te isoleren. In dit artikel kom je meer te weten over de mogelijkheden die er zijn bij de renovatie van een plat dak.

 

Waarom een plat dak renoveren?

Er zijn diverse redenen waarom je een plat dak moet renoveren. Het is meestal tijd voor renovatie van een plat dak als (kleine) reparaties niet meer helpen. Lekkage aan een plat dak is bijvoorbeeld een veel voorkomend verschijnsel. Oorzaken van lekkage kunnen zijn dan en plat dak last heeft van de UV- straling van de zon en ook is een plat dak onderhevig aan trekkrachten door temperatuurverschillen. Als er veel op het dak gelopen wordt, is er ook sneller kans op slijtage. Dan is er ook nog vocht wat onder het dak condenseert en niet weg kan. Dit kan de draagconstructie aantasten.

 

Plat dak renoveren: de mogelijkheden

Je hebt verschillende mogelijkheden als je een plat dak renoveren wilt. We zetten de verschillende mogelijkheden om een plat dak te maken voor je op een rij.

 

1. De dakbedekking van een plat dak vervangen

Als je de dakbedekking van een plat dak wilt vervangen dan kan dit op vier manieren. Bitumen of roofing wordt aangebracht met een brander. Door de hitte wordt het vloeibaar en kan het goed hechten.

PVC is dan weer erg geschikt voor het waterdicht maken van platte daken. In tegenstelling tot roofing wordt pvc via directe verlijming op de ondergrond aangebracht.

Als je een plat dak hebt van EPDM dan kan je een nieuwe zelfklevende strook EPDM- folie op het beschadigde deel van het plat dak aanbrengen. EPDM folie is erg geschikt als dakbedekking omdat het een lange levensduur heeft en sterk, uv-bestendig en onderhoudsvrij is.

Een plat dak leent zich ook uitstekend om een groen dak van te maken. Bij een groendak brengen ze speciale begroeiings- en drainagelagen aan zodat de beplanting goed kan groeien en het overtollige regenwater vlot afgevoerd kan worden.

 

Soorten dakbedekkingPrijzen (incl. btw & plaatsing)
Bitumen- of roofingdak40 - 60 euro
PVC- dak50 - 70 euro
EPDM- dak60 - 80 euro
Groen dak45 - 230 euro
Vrijblijvend offertes op maat aanvragen kan via de offertepagina.

 

plat dak renoveren

 

2. De volledige constructie vervangen

Het is een drastische maatregel, maar in sommige gevallen ontkom je er niet aan om de hele dakconstructie vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de dakconstructie op een zodanige manier is aangetast dat een reparatie geen zin meer heeft. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je slechts een deel van de dakconstructie hoeft te vervangen. Lees hier meer over de prijzen van een nieuw dak.

 

3. Een plat dak isoleren

Als je toch al van plan bent om te renoveren, is het verstandig om het plat dak ook meteen te isoleren. Door een plat dak te isoleren heb je bijvoorbeeld minder last van condens en scheelt het je in de stookkosten. Ook zijn de temperatuurverschillen minder groot, waardoor de trekkracht op het dak ook vermindert. Het isoleren van een plat dak kan volgens drie verschillende methodes. Hieronder lichten we deze toe.

 

Plat dak isoleren: warm dak

De warm dak- methode is één van de meest gebruikte methodes om een plat dak te isoleren. Bij deze methode bevindt het isolatiemateriaal zich boven de dragende constructie. Op de dragende constructie komt eerst een damp remmende folie, vervolgens het isolatiemateriaal (bijvoorbeeld steen- of glaswol) en ten slotte de dakbedekking. Bij deze methode dien je dus ook de dakbedekking te vernieuwen.

→ Gemiddelde prijs warm dak: € 70 – 115 per m2 (incl. afwerking) Vraag offertes aan.

 

Plat dak isoleren: koud dak

Isoleren volgens de koud dak- methode komt niet veel meer voor, omdat er wel wat nadelen aan deze methode kleven. Bij deze methode wordt het isolatie aan de onderkant van de dragende constructie geplaatst. Je werkt dus binnen in de ruimte om het isolatiemateriaal te plaatsen. De dakbedekking ligt op de draagconstructie. Deze methode kan je bijvoorbeeld toepassen als de dakbedekking nog in goede staat is. Het nadeel van deze methode is dat er condensatie op kan treden in de laag isolatie. Hierdoor kan het water erg moeilijk weglopen en is de kans op rotting van de draagconstructie aanwezig.

→ Gemiddelde prijs warm dak: € 30 – 40 per m2 (excl. afwerking) Vraag offertes aan.

 

Plat dak isoleren: omgekeerd dak

Bij de omgekeerd dak- methode wordt de isolerende laag bovenop de dakbedekking gelegd. Je werkt dus van buitenaf. Als isolatiemateriaal worden meestal harde schuimplaten (XPS- platen) gebruikt. Bovenop de isolatielaag komt dan een zogenaamde ballast laag: deze laag kan grind zijn of tegels. Door de ballast laag blijft de isolerende laag op zijn plaats liggen. Het voordeel van een omgekeerd dak is dat je de dakbedekking niet hoeft te vervangen. Nadeel is dat dit een vrij zware constructie is die het plat dak wel moet kunnen dragen.

→ Gemiddelde prijs warm dak: € 50 per m2 (incl. afwerking) Vraag offertes aan.

 

renovatie dak isolatie

 

Plat dak renoveren: zelf doen of de vakman laten komen

Ook al ben je een handige klusser, het is beslist aan te raden om het renoveren van een plat dak over te laten aan de vakman. Deze mensen doen dit werk dagelijks en bezitten een grote kennis van de materialen. Zij kunnen je heel goed adviseren hoe jouw plat dak het beste gerenoveerd kan worden.

Daarbij werkt een vakman netjes en snel en geeft meestal tien jaar garantie op de renovatie van het plat dak. Het is ook zeker de moeite waard om offertes op te laten stellen bij meerdere aanbieders. Door de offertes naast elkaar te leggen, ontdek je welke aannemer de beste prijs- kwaliteitsverhouding heeft. Deze methode kan je zomaar vele euro’s besparen.

 

Offertes voor dakwerken ontvangen?

Kies voor een erkend dakdekker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.